10 věcí, které dělat v Krakově

Když jste chudý student a chcete cestovat, máte to tak trochu blbý (ale né úplně). Ať si tvrdí kdo chce co chce, ne každému se chce riskovat úchyláky, které si stopne na silnici, nebo stanovat inkognito za kupkou sena a probudit se s obřím broukem ve vlasech. Jestli ale hledáte kombinaci levné cesty, levného ubytování a dechberoucího návalu preclíků, kultury, židů, architektury a přírody, Krakov je přesně místo pro vás!

Já do Krakova zavítala během zimy. (A velice inteligentně si zabalila jenom šaty, protože když si přece vezmu teplý punčochy, tak mi pak nebude zima, to dá rozum, ne? Ne.) Krakov je ale přesně to místo, kde nepotřebujete mít horko a sluníčko. V Holandsku chcete mít rozkvetlý tulipány a u moře zase teplej větřík, ale Krakov? Tam trocha sněhu zkrátka nevadí. A jakých 10 věcí podniknout, až budete v Krakově?

1. PROJDĚTE SI STARÉ MĚSTO




Najdete tu úplně všechno, od kostelů přes jagelonskou univerzitu a pouliční umělce až po park, který kolem dokola obíhá historické centrum. A když budete chytřejší než my, vyrazíte do města jindy než v noci. (Přestože vidět namísto věží černé obdélníky je taky fajn.)

2. CHYŤTE ZÁPAD SLUNCE NA HLAVNÍM NÁMĚSTÍ


A dejte si pozor, abyste nebyli tolik zahledění do sluníčka, že vás přejede kočár nebo turista na segwayi.

3. PŘIBERTE DESET KILO V CUPCAKE CORNERU


Protože malinovou horkou čokoládu s marshmellownama a spoustu miniaturních dortíků prostě chcete.

4. ZAMILUJTE SE DO KATEDRÁLY


Poněvadž je to prostě ta nejhustější a nejbarevnější katedrála na světě. (A navíc jako korunovační místo polských králů dost významná. (A můžete vylézt na věž.))

5. DEJTE SI PRECLÍK


Co dodat. Jsou dobré, jsou levné, jsou místní specialita. A v Krakově se jich na ulicích prodává 18719846513.

6. NAVŠTIVTE SOUSEDY ŽIDY



Židovská čtvrť Kazimierz je bezva. Poprvé jsme ji navštívily omylem a za tmy (z obdélníkových siluet kostelů se náhle staly obdélníkové siluety synagog), ale docela nás nadchla, takže když jsme do ní druhý den zavítaly znovu, pro jistotu jsme se asi pětkrát ztratily. To abychom ji měly prošlou fakt pořádně. Najdete tu opět vše možné – starý i nový židovský hřbitov, asi 5 synagog, bary a jídlárny, spoustu davidových hvězd a (opět) tunu preclíků.

7. VZHŮRU ZA PŘÍRODOU!

Nejdřív odjeďte tramvají do týhle hnusný části Krakova:


Pak se po chvíli bloudění vynořte za městem a mžourejte do dálky, kde je určitě super výhled, když zrovna není smog:

V dáli můžete rozeznat baráky (vyvedené ve víc odstínech šedi než Christian Grey).

A konečně, vylezte kopec a obdivujte obrovitánské jezero, podobné naší české Americe za Karlštejnem:


8. PŘELEZTE PLOT NA HŘBITOVĚ A ZDOLEJTE KRAKUSU

Za jedním hřbitovem kus od centra se dá vyšplhat na Kopiec Krakusa (z něhož je výhled na celé město (zahalené smogem)). Ale nepovím vám kudy. My zoufale chodily po hřbitově sem a tam a když jsme konečně zjistily, kterým směrem od hřbitova se kopec nachází – a že hřbitov má jen jeden jediný východ, a to přesně na opačné straně –, nezbylo nám, než zcela rebelsky přelézt plot.

Výsledek obrázku pro kopiec krakusa
obrázek z googlu, poněvadž ty mé jsou plné mlhy a sněhu

9. CHOĎTE PO VODĚ JAKO JEŽÍŠ (NEBO KACHNA)


Visla je celkově fajn. Po nábřeží vede chodníček, pro racky, kachny i labutě se za kousek chleba stanete jejich životními láskami a tak nějak je to prostě romantika.

10. OBDIVUJTE AKROBATICKÝ MOST

Každé pořádné hlavní město má svůj ikonický most – v Praze je to Karlův, v Budapešti Řetězový a v Krakově Zámečkový, na němž se houpou sochy akrobatů. 


__________________________________________________________________________________

Takže sečteno podtrženo, Krakov je bezva. Plný jídla, umění i architektury. Před návštěvou je dobré ještě trochu pogooglit – můžete přijít na super věci, jako třeba že muzeum umění je každé úterý zdarma (takže si můžete zaobdivovat dutou krychli plnou písmen nebo bránu KUNST MACHT FREI). A třídenní návštěva vás včetně cesty a ubytování nevyjde dráž než na 1500 Kč (pokud budete místo večeří v restauracích baštit preclíky).

Cesta: 1 studentská jízdenka Regiojetem z Prahy stojí 290 Kč, z Ostravy 250.
Ubytování: My přes Airbnb sehnaly ubytování za 250 Kč/noc/osoba asi dvě minuty od historického centra. A ještě nám slečna majitelka doporučila, kam zajít na večeři.
Ideální doba pobytu: Na centrum a židovskou čtvrť stačí den, během druhého dne se porozhlédnete po okolí. Z Krakova se dá udělat celodenní výlet do solního dolu Vělička nebo do Osvětimi.

Vaše Wayll

Komentáře

  1. V Krakově jsem ještě nebylm, i když je to docela blízko. Ale kamkoliv se dá dojet pohodlně a levně vlakem, tam ráda vyrazím. Možná že i letos.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat